Eenvoudige maar efficiŽnte toepassing van FS-principes: Jaarsterren!

Hoe kan je je bij zo'n oeroud metafysisch systeem verwachten aan een eenvoudige toepassing...?
Het is inderdaad niet altijd evident om de correcte energie-verdeling voor een woning of kantoor uit te dokteren. Daartoe moeten we immers beschikken over:
- een exacte kompas-meting (hoe is het gebouw georienteerd?)
- ťn de relevante constructie-periode... (relevant: want de oorspronkelijke opleveringsdatum kan overwonnen worden door zťťr ingrijpende verbouwingen)
Alle nieuwbouw vanaf 4 februari 2004 (het begin van de Zonne-kalender) valt onder "periode 8", waar 8 de "Nobele Draak", de heersende ster is voor de komende 20 jaar.
Gaat het over een oud gebouw, is het belangrijk te weten wanneer het oorspronkelijk neergezet is. En: wanneer zich welke renovaties hebben voltrokken.
Het is namelijk zo dat - op voorwaarde dat er voldoende vernieuwing is gebeurd - de constructie-periode (zeg maar: het geboortejaar of zo) van een woning, verandert.
Zo woon ik zelf in een huis dat origineel van 1903-1904 stamt, en waar in de loop van de vorige eeuw ingrijpende verbouwingen zijn gebeurd: o.a. in de jaren '60, het implementeren van een garage, waarvoor een deel van de kelderverdieping geofferd werd... Een tijd later zijn kelder en etages verbouwd in functie van het "runnen" van een B&B...
In 1998 is het huis aangekocht door mijn partner, en in diť mate verbouwd en gerenoveerd (met - niet onbelangrijk : bovenop een nieuwe "functie" of "bestemming" voor het huis), dat de nieuwe constructie-periode van kracht werd. Voor dat tijdstip is dat dan periode 7 (gestart in 1984, lopend tot 2004).
Samen met de juiste oriŽntatie kan dan een exacte energiekaart (Vliegende Sterren-kaart) opgesteld worden, die weergeeft waar zich welke energie-combinaties bevinden.
Dit is een voorbeeld van zo 'n energie-kaart:
Geulincx kantoor
Maar wat als datum en/of oriŽntatie niet achterhaalbaar zijn? Bv.:
- datum: neem maar een winkelpand op de Meir, bv. Wat is er over van het oorspronkelijke gebouw? In hoeverre is het gerenoveerd, wat is er overgebleven van vroeger? Zijn de bewoners/uitbaters ter plekke gebleven tijdens de renovaties? Heeft het gebouw een andere functie/invulling gekregen?
- oriŽntatie: wat we voor de bepaling van de energievelden in FS nodig hebben, is de kompas-oriŽntatie. Geografisch noord/zuid zoals je dat ook op Google-maps bv, of op een stadsplan kan vinden, is vaak sterk afwijkend van de kompasmeting die ter plekke gedaan wordt... En het is nu net die reŽle kompasrichting die er toe doet! Dat geeft dus problemen in:
- een smalle straat, met auto's geparkeerd voor de deur
- een straat met talloze nutsvoorzieningen ondergronds, die het magnetisch veld verstoren
- een straat waar een tram door rijdt: zelfs vůůrdat je de tram ziet aankomen, kan het kompas al reageren op de veranderingen van het electro-magnetisch veld van de voedingskabel.!
Als we niet weten wat de constructieperiode is, of we kunnen geen nauwkeurige kompasmeting doen, dan hebben we enkel (vaagweg, we zijn immers niet zeker over de preciese oriŽntatie!) het volgende beeld:

Geulincx kantoSec

Maar toch kunnen we soms duidelijke veranderingen zien, door met de jaar-sterren te gaan werken.
Net zoals elk van de 9 sterren over een periode van 20 jaar regeert, valt ook elk jaar op zichzelf (van ong. 4 feb tot een jaar later) onder de heerschappij van 1 ster (dit is wel een minder krachtige, want vluchtiger invloed, dan de "constructie-periode ster").
Zo was 2008 een 1-jaar, 2009 een 9-jaar, en is 2014 een 4-jaar. Als we dan de 4 in het centrum van het luoshu-raster plaatsen en voorwaarts laten vliegen, krijgen we dit beeld (merk op: we plaatsen het zuiden steeds bovenaan!):

3 8 1
2 4 6
7 9 5

Deze verdeling kunnen we overbrengen op onze plattegrond:

Geulincx kantAS14RGB

Het is altijd een goed idee om in de sector waar jaarster 5 binnen vliegt, Metaal-fase te plaatsen: dat kan een bol- of cirkelvormig, metaal-kleurig object zijn, dat kan metaal-klank zijn... Dit neutraliseert de soms onvoorspelbaar transformatief/verstorende kwaliteit van 5, de "Keizer". Dat moet hier dus in het noordwesten, bij de inkom van ’t kantoor.
Of als je avontuurlijk aangelegd bent, kan je daar een schaal met stilstaand, helder water plaatsen, om onverwachte financiŽle meevallers aan te trekken (dit wordt "Five ghosts bringing money" genoemd...)
Bij jaarster 2, hier nu vanuit het oosten komend, plaatsen we ook Metaal-fase, of beter nog: een kalebas of gelijkvormige vaas, om de potentieel ziekmakende invloed van ster 2 te neutraliseren.

Dit zijn eigenlijk de belangrijkste toepassingen voor de jaarsterren. Eventueel kan je - indien je ruimte-verdeling dat toelaat - ook een vaas met helder water (en eventueel een paar bloemen) in het zuidwesten plaatsen gedurende dit jaar, om de spiritualiteit, liefde en wijsheid van ster 1 uit te nodigen; een vaas met een mooi boeket bloemen, of 4 stokjes bamboe die op water groeit, hoort dan weer bij jaarster 4, in het centrum dus. Dit laatste versterkt romantiek, liefde, creativiteit e.d.

Let op: als je met planten of bloemen werkt: zorg er voor dat deze er nooit verwelkt of verlept bijstaan, want dan creŽer je een tegenovergesteld, negatief effect!
En wees altijd heel voorzichtig met water, want dat is een van de krachtigst werkende hulpmiddelen van de FengShui-toepassing: zorg er ALTIJD voor dat het water zuiver en helder is; zo vaak als nodig verversen is de boodschap!
En nog een caveat: als je iets "geÔnstalleerd" hebt en je krijgt binnen een paar dagen negatieve effecten: verwijderen wat je geplaatst had! In zo'n geval heb je waarschijnlijk de aanwezige - maar jou onbekende waterster gestoord!