Winter-Zonne-Wende Wensen

ice-landscape-schwerinNu de dagen terug beginnen te lengen (en de grootste kou nog moet komen) breng ik u graag reeds mijn beste wensen over!
Wat heeft het laatste jaardeel voor ons in petto? De intrede van de Zon in Steenbok is relevant voor ons omdat de Ram-ingress een Kreeft-ascendant had; het jaar wordt dan beschreven door 4 ingress-horoscopen, telkens bij het begin van elk seizoen.
Hier is de kaart voor de winter:

2013 Cap Ingress


Jupiter, op 17° Kreeft en heerser van huis 10, staat conjunct de ascendant op 20° Kreeft. Die is duidelijk “heerser van het seizoen” want hij heeft hier zijn verhoging of elevatie. Jupiter staat hier exact conjunct de ascendant van de Ram-ingress van dit jaar, dus dat versterkt zijn positie/belang nog eens, en dan is het jammer te moeten zien dat hij retrograde loopt. Ook een (ruim) vierkant met Mars in zijn vernietiging in 4, die (nauw) opposiet Uranus in 10 staat, wijst op moeilijkheden en problemen die erg hectisch en onverwacht kunnen zijn.
Volgens Abu’ Mashar (
Flores Albumasaris, vert. B. Dykes) geeft Jupiter als Heerser en in goede conditie, de verschijning van religie, rust, opkomst van secten, en de navolging van voorschriften van wet en goede werken; rijkdom en goede luim en vreugde voor de rijken, en de gehoorzaamheid van de gewone mensen. En de gewone mensen delen in die vreugde. In slechte conditie het omgekeerde. En dit geldt vooral voor de mensen van/uit het noorden (Jupiter in waterteken).
Da ’s dus een mix: Jupiter staat goed en sterk in verhoging en conjunct de ascendant, maar zijn retrograde stand vermindert zijn “gunsten”, wat hij belooft wordt niet (helemaal) vervuld, of het werkt fout uit of wordt terug genomen.
Bovendien (nog steeds volgens de
Flores Alb.), als Jupiter vierkant Mars staat (en dit is een kwaaie Mars) zal er duidelijk sprake zijn van geschillen, en bezittingen en verwachtingen worden afgepakt.
Het “volk” (Maan, tgl. heer 1) is bezorgd om zijn bestaansmiddelen en spaart (Leeuw-2) en mort (vierkant Saturnus), want de economie (en de Koning) is verzwakt (heer 2 in 6, Mercurius in 6) en legaten en nalatenschappen worden vernietigd of verhinderd.

Nou, weinig nieuws, als u het mij vraagt. Wel grappig dat de groeiende heisa rond de GAS-boetes, vooral met betrekking tot kinderen, hierin herkenbaar is (gewone mensen delen
niet in de vreugde van de rijken, en kinderen zijn de dupe van de wet (Mercurius verbrand en in vernietiging in huis 6).
Ook het Vrijhandelsverdrag van Europa met de VS kan hierin meespelen: deze sterke “mixed bag” Jupiter staat in de horoscoop van de voorafgaande VM op cusp 7, van handelspartners (en heersend over huis 2 van middelen vd mensen, en huis 12 van verborgen vijanden).


2013:12 VM

Tijd om te feesten, dan maar :-)

PS: op winterse landschappen zoals bovenaan getoond hoeft u zich waarschijnlijk niet te verwachten: Jupiter op de ascendant belooft wel veel neerslag, samen met Saturnus in Schorpioen met noordelijke latitude, maar heer 1 in Leeuw en zeker Mars in 4 wijzen eerder op een relatief “warm” seizoen (of met veel electrische stormen)!

Intermezzo: herfstweer

Astrologues681x639

Herfst…

Alvorens verder te gaan met K. Danneels’ progressies (die nu in het nieuws toch wel wat op de achtergrond zijn geraakt…), even een astro-meteorologisch intermezzo: een (poging tot) weersvoorspelling.

Aandachtige lezers zullen zich herinneren dat mijn winter-weer voorspelling van vorig jaar, nérgens op sloeg; die was gebaseerd op een uurhoek (wat perfect OK is), voor een destijds haast verveeld gestelde vraag (“ah ok, we zullen nog ‘s een uurhoekje trekken voor het winterweer..”) zonder echte betrokkenheid op het onderwerp of pertinentie eromtrent (wat duidelijk - zoals de Ouden ook onderwijzen - niét OK is).
Daarom baseer ik mij nu (voor deze zeer beperkte voorspelling: hoofdzaak is temperatuur) op mundaan-techniek: de Zon staat voor warmte (lees: temperatuur); de zonne-ingres in de 4 kardinale tekens geeft daarom informatie over de temperatuur van het betreffende seizoen.
Voor de herfst is die ingres-kaart dan uiteraard de intrede van de Zon in Libra/Weegschaal. Aqui la imagen relevando:

ingress be 1009 weer

Waar moeten we naar kijken? Naar het 4de huis (het land, de plek, het “hier” (in deze mundaan-benadering)).
Scorpio op 4: koud en nat teken. Grondtoon voor de herfst: koud en nat.
Mars heer 4, staat in eigen teken in huis 3: nogmaals koud en nat.
Conjunct Venus (is ook koud en nat): koud en nat.
Neptunus (sorry!) scherp vierkant cusp 4: foggy, mistig.
Maan en Jupiter/Uranus driehoek op cusp 4 vanuit Vissen: koud/nat met (Jupiter) een beetje warm/nat, maar vooral toch veel nat (Jupiter is de Regen-God!), en wat electriciteit in de lucht, om Uranus te behagen…
Ergo: vooral koud, en nat. Met de nodige mist en nevel, en hier en daar een donderslag/bliksembolt.

Beuh! (in FaceBook termen wellicht:
vind ik NIET leuk (LOL))

Wat voor winterweer krijgen we weer? (totaal foute uurhoek!)

stormy
Met de winter op komst, heb ik nog eens de vraag gesteld hoe dit seizoen hier in Antwerpen/Be zal zijn.
Dit is de kaart:
image

In dit soort uurhoek vertegenwoordigt de ascendant en heer 1 het “hier”. Boogschutter reist (lol, ik bedoel: rijst) en dus hebben we Jupiter als heerser en aanduider van “hier”.
Je zou verleid kunnen zijn om al te zeggen: “ha! Jupiter is een hete, vochtige planeet dus...” maar dat ware fout, want heer 1 is enkel, niks meer en niks minder, “hier”.
Het gevraagde weder, de “conditie” als het ware, van “hier/Jupiter” leiden we af uit zijn tekenpositie: Jupiter staat in Waterman. Waterman is een Lucht-teken, en het element Lucht is samengesteld uit de kwaliteiten “heet” en “vochtig”.
Dat levert dan volgende duiding op: onze winter wordt zacht en nat; gematigde temperaturen, en veel neerslag.
We kunnen specifieker zijn door naar Jupiter’s dispositor te kijken: dat is Saturnus (klassiek-astrologisch werken Ur/Nep/Plu niet als tekenheersers!) en die bevindt zich in een ander Lucht-teken: Libra. Weerom dus “heet” en “vochtig”. Het wordt met andere woorden een wel zéér zachte winter, met véél nattigheid!
Hier kan eventueel de aard van Saturnus mee in rekening genomen worden: extreem koud en droog; we mogen ons dus tegelijk wel verwachten aan enkele serieuze koude winter-prikken, maar overwegend zal het zacht en nat zijn. Eerder regen dus, en weinig of geen sneeuw...
Écht wel veel nattigheid: Jupiter staat conjunct de waterige Neptunus en ook nog conjunct de koude natte Maan, dat belooft!
Mercurius, die vrolijk op de ascendant zit, belooft als natuurlijke heerser over winden, ook nog de nodige vurige luchtverplaatsingen. Felle winden, dus.
Onze voorspelling luidt dan ook dat je deze winter beter gesteld bent met een olie-jekker dan met een (nep)bontjas!

Komende winter...

winterDenisvAlslootWinterlandschap, Denis van Alsloot.

Nu we een eerste koude-prik hebben gehad, vroeg ik me onlangs af of we een strenge winter zullen hebben. Dit is het moment dat ik me de vraag realiseerde: 13 november 2007, om 12u14 's middags, Antwerpen. Hieronder staat het hemelbeeld:
winterweer07-08Web
Mijn vraag betreft natuurlijk het type winterweer hiér, te Antwerpen of zeg maar België. Het 1ste huis geeft "hier en nu" weer; Steenbok op de ascendant levert dan Saturnus als aanduider.
We vinden Saturnus (op zichzelf een koude droge planeet, maar da's niet relevant) in Maagd, conjunct de zuidelijke maansknoop. Alle Aarde-tekens behoren tot het melancholische temperament, en stipuleren dus: koud en droog. De conjunctie met de ZMK vind ik lastig om duiden: klassiek is de ZMK een negatieve factor, zodat het misschien betekent dat het heeel errug koud en droog gaat worden. Maar de ZMK betekent vaak ook gewoon "vermindering" (of verzwakking), zodat het net niét heel koud en droog wordt...
Toch denk ik dat we met flink wat kou rekening moeten houden: Saturnus in Maagd wordt beheerst door Mercurius, en Mercurius staat in het koude, en vochtige Waterteken Schorpioen! Dus er zal ook wel wat neerslag zijn, maar flink koud.
Nu heeft deze UH twee "knipperlichten": enerzijds de Zon, bijna op zijn hoogste punt, anderzijds Mars, exact op de descendant. Dé 2 Vuur-planeten... wordt het dan toch een zachte winter, in verhouding te warm voor het seizoen?
Even nalezen bij William Lilly in zijn monumentale werk "Christian Astrology" leert dat Mars westenwinden produceert, en "vurig" weer...; lees: donder en bliksem, storm, heftig, fel weer. De Zon, die produceert in het winterseizoen "zachte neerslag".
Nog een paar maanden wachten en we kunnen evalueren!

Update 20-11-07: een kranteartikel over een megastorm voorspeld door een astrofysicus op basis van zonnevlekken, deed nog een belletje rinkelen...:
Mars, de stormbrenger, staat knal op de descendant en verwijst daardoor naar het westen; maar ook het oosten wordt belegerd omdat diezelfde Mars natuurlijk de ascendant afflicteert.
En de Zon, pal in het zuiden, brengt zachte neerslag vooral in het zuiden van het land-regio.
...

Weers-naspelling

tempest CJVernet (Seascape - Tempest, C.J. Vernet)

Ik was volop bezig met inpakken voor een 4-daagse trip naar Londen, toen ik mezelf de vraag stelde: wat voor weer zal het zijn? Geen frivole vraag, daar het wel belangrijk is dat je de juiste kledij meeneemt als je naar het buitenland reist...
Dus ik zet me snel achter de computer en kijk hoe de planeten er bij staan. Data: Antwerpen, 3 mei 2007, 18:00. Hieronder vind je de uurhoek:
Pasted Graphic 1
Omdat het over een (city)trip naar het buitenland gaat, is heer 9 de relevante aanduider: Mercurius, heerser van Tweelingen op cusp 9, bevindt zich in koud en droog teken Stier.
Hoezo, koud? (we kwamen net uit (of zaten nog een beetje in) een premature hitte-golf, het april-record qua temperatuur en droogte)... Scepsis alom! Bovendien, wij gaan op vakantie! Meer dan reden genoeg om mooi weer in het vooruitzicht te stellen! "Droog" is dan natuurlijk OK (om niet te zeggen logisch), maar "koud" kan écht niet, hoor!
Maar over wat voor soort "koud en droog" gaat het hier? Ah, Venus, dispositor van Mercurius in Stier, staat in Tweelingen - warm en vochtig. Ja, wàrm: dat klinkt al beter. Maar vochtig (neerslag): neuh, dakannizijn...
Gehaast (en altijd zenuwachtig als ik moet pakken) als ik ben, negeer ik de voorspelling van de uurhoek, met als rechtvaardiging dat ik niet voldoende bewust en geritualiseerd de vraag gesteld heb ( te slordig, te snel, te ondoordacht). Ik pak zelfs een paar sandalen in (had ik toch al 3 weken op rondgelopen! En Londen is echt maar 50 minuten ver (in vogelvlucht)...

Wat zijn de feiten? We vertrekken hier in Antwerpen-Deurne nog met mooi weer, maar zodra we richting kust vliegen, wordt het bewolkt. Tegen dat we in Londen landen, is het compleet overtrokken: geen spiertje Zonneschijn, koud! Ongehoord! Alvorens in ons hotelletje in te checken, gaan we - adjusting to local habit in Soho - ontbijten op een terrasje
(bibber, bibber). Maar bij de derde kop koffie begint de zon door te breken, aha, zie je wel! :-)
Naarmate de dag vordert wordt het warmer en warmer, tegen de avond koelt het fel af. Dat patroon herhaalt zich de volgende dag (alleen duurt het langer voor de zon doorbreekt), en de derde dag komt de zon er des morgens niét meer door... Er vallen zelfs (go imagine!) enkele druppels uit de lucht... Tegen de avond ziet de lucht er wel vrij stormachtig uit, maar we komen nog droog op ons verblijf terug.
De 4de en laatste dag is ronduit storm- en bui-achtig. Af en toe gutst de regen uit de lucht (ideaal voor een dagje musea) maar vooral felle rukwinden zijn een constante (in die mate dat, wanneer dapper als we zijn, gezeten op een terrasje bij Covent Garden, onze (redelijk zware) koffiekoppen bijna van tafel geblazen worden!
De vlucht huiswaarts was effectief stormachtig - in die mate dat we blij waren enkel een klein mini-broodje aangeboden te hebben gekregen; méér had waarschijnlijk niet verteerbaar geweest...

Reden genoeg dus om, eens terug thuis en gesettled (hm), de UH opnieuw te bekijken, te herwaarderen.
Hr 9 (buitenland) in Stier (koud en droog): OK. Dispositor van Mercurius hr9: Venus, warm en vochtig: OK! (de 1ste drie dagen evolueerden we telkens van droog en fris (brrrr) in de ochtend, naar droog en warm(er) later op de dag, mét een beetje neerslag erbij.
Het aanzwellend stormachtig aspect blijkt echter niet uit deze aanduiders. Come to rescue: een collega via internet, die het volgende weet te melden: hoofd=aanduiders in deze uurhoek staan conjunct vaste sterren die elk specifiek "wind" aanreiken: neusleugel van arend of walvis; vleugeltip van vogel of ander beest;... "luchtverplaatsing alom!"

Conclusie: de gestelde vraag was authentiek, ook al werd ze in een vluchtig moment gesteld...

PS.: gaat u met vakantie, en hebt u "kleding-advies" nodig? Kontakteer ons! :-D
(geen garantie geleverd)

Weersvoorspelling

storm

Op 15 november 2006 heb ik volgende vraag gesteld: "wat voor winter gaan we hebben?"
Hieronder vind je de betreffende uurhoek:

Pasted Graphic

Omdat het over het lokale weer gaat, nemen we heer 1 als aanduider. Dat is dus Saturnus. Ook al is Saturnus de meest koude en droge planeet (anti-leven, zeg maar, vandaar dat hij in de klassieke nomenclatuur de grootste malefic is) daar mogen we nu geen rekening mee houden: heer 1 vertegenwoordigt de lokale winter. Hoe die zal zijn leiden we af uit het teken waarin heer 1 staat: Leeuw. Leeuw is een Vuurteken: heet en droog. Aha! Maar wat voor soort heet en droog? Uhm, een koud en vochtig soort heet en droog: de dispositor van Saturnus in Leeuw is natuurlijk de Zon, en die vinden we in het (koude en vochtige) Waterteken Schorpioen. Met andere woorden: een gematigde winter.
Opvallend is dat de Maan en de Maansknopen een exact aspect maken met de Zon; dat is als het ware een flitslicht, dit vraagt om aandacht! De Maan staat hier voor afwisseling en veranderlijkheid, de exacte conjunctie van de Maan met de zuidelijke knoop geeft er iets extreems aan. Dat extreme vinden we ook terug in de nauwe driehoek van Saturnus met Pluto (alhoewel die planeet eigenlijk gedegradeerd is <:-D ).
We houden het dus op matig winters weer, maar met extremen. Op het moment van schrijven hebben we in ieder geval al de warmste 10de januari gehad sinds de metingen!