keuze - werk - # opties

"...stay or go...?" wat kiezen?

heraclesAnibale Carracci: "De Keuze van Hercules" cc 1596.

Mijn echtgenoot heeft in november 2005 zijn Holebi-boeken-cafť van een oud klein pand verhuisd naar een modern groot pand er recht tegenover. Bedoeling was van het oude pand te verhuren aan een nieuwe zaak(voerder). Na een jaar bekijken was daar nog niet echt beweging in gekomen! Ondertussen liep hubby al wel een tijdje rond met het idee om aan de overkant van de nieuwe zaak, dan toch zťlf terug een winkel te openen in het oude pand, nl. een speciaalzaak mannen-lingerie. Als Holebi-vriendelijkste stad van Vlaanderen (zeg maar BelgiŽ :-) mag dat er best komen!
Maar! De drukte en het werk van de vernieuwde winkel blijkt zich rechtstreeks te verhouden tot de grootte van de oppervlakte van de nieuwe winkel t.o.v. de oude winkel (lees: de werk-intensiteit en -druk is fiks verhoogd!). Dus komt op een bepaald moment toch de vraag: "doe ik er goed aan van dit jaar een nieuwe zaak op te starten in het oude pand?".
Dit zijn de gegevens: 5 december 2006, 19:06, Antwerpen. Hieronder vind je de tekening:

nwe zaak verstandig

Hoe zoek je (in godsnaam!) een verstandige keuze in een uurhoek? Ah, eigenlijk toch wel eenvoudig: je kan de vraag beschouwen als een keuzevraag tussen 2 opties: blijf ik bij het oude, of ga ik voor een nieuwe situatie? ("blijf ik bij de nieuwe winkel, of open ik in het oude pand een nieuwe zaak erbij?")
In de Engelse nomenclatuur wordt dat: stay or go. Blijven of verder gaan.
"Blijven" wordt weergegeven door ascendant en heer 1 (de huidge, actuele situatie) en "verder gaan" wordt weergegeven door descendant en heer 7 (de toekomst, de bestemming).

Vooreerst moeten we dus huis 1 en huis 7 analyseren.
Huis 1: Kreeft asc., Maan heer 1 in 12 op 23 Gemini. Geen spanningsaspecten op asc, maar heer 1 staat wel in 12: het huis van geheime vijanden en zelf-obstructie: niet zo goed!
Huis 7: pars fortunae op 28Cap. in 7: dat ziet er toch goed uit ?! Uhm ja, nee. ... het PF geeft natuurlijk je "grootste schat" weer, dus de hoop, de intentie is hier inderdaad gericht op de nieuwe zaak: PF in 7, de toekomst. Maaaaaar:.... een pars wordt altijd vertegenwoordigd door zijn heerser, en in dit geval - met PF in Steenbok - is Saturnus dus de vertegenwoordiger van het PF; Saturnus staat (oei!) in vernietiging in Leeuw, op cusp 3: slechte communicatie, fout denken, moeilijke verbindingen. Helemaal niet goed, dus.
Bovendien: Maan heer 1 staat vierkant de Maansknoop-as: problematisch gegeven. En: Maan heer 1 staat exact opposiet Venus hr 5: het gaat tenkoste van "plezier" en "genieten".
Samenvattend is het oordeel dus: niet doen. Niet oversteken, geen nieuwe zaak opstarten (nu).

En wat bleek: in januari 2007, ongeveer 1 maand na de vraagstelling, kwam hubby te weten dat de hele straat (en de verlengingen ervan) in 2007 opgebroken (en vernieuwd) gaat worden; m.a.w.: niet alleen hinder van stof en slijk, maar sowieso gaan klanten die afkomen op de nieuwe winkel, problemen ondervinden om hem te kunnen bereiken!

Het advies om te wachten met de nieuwe winkel was met andere woorden zeer correct. (Saturnus als heer 7 (de "go"-situatie: nieuwe winkel openen) staat in vernietiging op cusp 3: absolute no-no situatie in verband met... verkeer en communicatie!)

Geen taal zo duidelijik als die van de Hemel!