Gebeurtenis (Event)

Fyra hier, Fyra daar, Fyra nergenswaar...

VictorianGirlsCarriage

Gezien het desastreuze parcours dat de vervanger van de oude trouwe benelux-trein, die Brussel en Amsterdam prettig en efficiënt met elkaar verbond, vroeg ik me af of er iets te zien zou zijn in de astrologische “opstart” van deze fameuze Fyra.
Met een beetje zoekwerk vond ik op internet de volgende gegevens voor de allereerste Fyra-rit op dit traject:
9 december 2012 te Amsterdam, stipt vertrek om 7u41. Hier is de “gebeurtenis-horoscoop”:

Fyra start

Fyra, de trein, wordt weergegeven door Jupiter heer 1 van Boogschutter-ascendant. Hoe toepasselijk dat deze Jupiter conjunct de ster van het Nieuwe Begin staat: Koninklijke Aldebaran, de lentester! Wel jammer, dat deze Jupiter helaas heftig geafflicteerd is: retrogradeloop, en in het teken van zijn Vernietiging of Exiel. Maar wel lekker sterk in het 7de hoekhuis: dat knalt er uit!
Aldebaran is een Mars-achtige ster, en Jupiter’s dispositor Mercurius valt in Schorpioen ook onder Mars-invloed; Mars heeft hier dus wel wat in de transport-pap te brokken. Mars staat niet slecht, in zijn verhoging in Steenbok, en is relatief sterk in het 2de huis. Zijn heerschappij hier over het 12de huis van verborgen vijanden, langdurige opsluiting (!), en het 4de huis van bodem, het verborgene, het einde, én dispositor van een onvoorspelbare maar sterke Uranus, werkt via contrantiscion toch (duidelijk) mee door op Jupiter. Beide “malefics” Mars en Saturnus, kunnen goed met elkaar overweg hier (mutuele receptie) maar gelukkig is Mars de malefic in sect: aangezien dit een nacht-horoscoop is, zal Mars zich niet van zijn allerergste kant laten kennen - gelukkig.
De reputatie van de trein is er natuurlijk aan (Uranus opposiet MC; onbetrouwbare kwaliteit).
Neptunus in 3 staat véél te ver van de cusp af, om betekenisvol of belangrijk te wezen, maar grappig (?) is wel dat Saturnus, dé ambetante slechterik hier (hoort bij de dag en is dus uit sect in deze horoscoop), via spiegelpunt conjunct cusp 3, het verkeer, de dagdagelijkse verplaatsing, staat: traagste planeet, én in een vast teken: dat bolt duidelijk n-i-e-t...

NS, NMBS, misschien bij de volgende opstart van een nieuwe lijn (of liefst daarvoor) een astroloog raadplegen?

Antwerpen, de burgemeester-sjerp (deel 3)

In onze reeks “De Antwerpse Burgemeestersjerp”: aflevering 3 !


Adriaen-Jansz.-van-Ostade-Ruzie


Ditmaal een “gebeurtenis”-horoscoop: nl. de start van de verkiezingen zelf. We nemen hier uiteraard de datum van 14 oktober 2012 voor, en als geboorteuur het moment dat de loketten/bureaus opengaan: 8u des ochtends. Locatie: Antwerpen, natuurlijk.

121014 gemraadantw.

In deze kaart geeft de asc. en heer 1 de gebeurtenis weer: het stemmen voor een nieuwe gemeenteraad.
Zon in zijn val in Weegschaal in huis 1 kan gezien worden als de politieke macht die verlaagd wordt of verliest (Antwerpen is een Libra-stad, trouwens…).
Venus heer 1: de stemming/het volk: ook al in zijn val in Maagd, in het 11de huis van hopen en wensen. Ondanks goede hoop komt er niks van; of: de resultaten zijn teleurstellend (voor het volk). Maagd is een dubbel teken, en dat dubbele is natuurlijk heel herkenbaar in de Antwerpse strijd tussen PJ en BDW!
Maar waar gaat dat naar toe, die stemming? Venus in Maagd wordt beheersd door Mercurius, Mercurius staat in het vaste teken Schorpioen. Hier vinden we ook Saturnus terug, als heer van het 4de huis de aanduider van het “resultaat” of de afloop. Vast teken: er verandert niks (eigenlijk), maar het wordt wel heel spannend en confronterend (en dan bedoelen we niet de stemming zelf, maar hoe er daarna bestuurd moet gaan worden.
De “powers that be” (Maan heer 10) staan machteloos in het 12de van zelfsabotage en verborgen vijanden, ze maken een val en gaan teneer (Zon in val in Libra), maar de oude rakkers blijven waar ze zijn (Saturnus in vast Schorpioen). Begrijpe wie begrijpe kan! Zon conjunct Foramen: de huidige machthebbers “zien het niet”, en deemsteren stilaan weg. Hun macht zal snel weg zijn (cardinale tekens op de hoeken), maar ze blijven nog lang “zitten” (Saturnus in Scorpio).
Procyon op 10 vertelt ook van sluwheid en agressie, aanpassen én oorlog (Mercurius en Mars natuur).
Ziet er (niet) leuk uit. Arm Antwerpen.

hoe kan het anders: William & Kate !

marriage2

Sprookjeshuwelijk van Prince William en Kate Middleton, of toch…?

Uiteraard kan ik niet achterblijven mbt het nakende “huwelijk van de eeuw” (of was het “van het jaar”?).
Gepland voor vrijdag 29 april e.k., 11u, in Londen, levert dat volgende “event”-horoscoop op:

PW huwelijk

Wat moeten we hier nu van maken…? Bekijken we het als een “event”- of gebeurtenishoroscoop, met uurhoek-brilletje op de neus, dan ziet het er toch niet onverdeeld goed uit (tja, ook Royals hebben zo hun problemen :-)):
- vast teken rijzend: goed, geeft stabiliteit.
- 1ste graden rijzend: nieuw begin, te vroeg, er kan veel veranderen.
- asc staat via antiscion gevaarlijk tussen Algol en Alcyone (brrr…).
- heer 1 staat rijkelijk koninklijk in huis 10 van wereldse faam en belangstelling te stralen.
- Maan… ocharme ochheere… Maan is afnemend en leeglopend (
void of course): zij maakt geen enkel aspect vanuit Vissen meer, en ook niet als ze Ram binnenloopt: het huwelijk zal in “kracht” of “kwaliteit” minderen (de Maan is ook peregrien, geen essentiele waardigheid) (afnemende Maan) en het (huwelijk) zal allemaal niet gemakkelijk gaan (afhoudend). En dan spreken we niet over Uranus, waar de Maan natuurlijk wél onmiddellijk conjunct mee gaat staan, eens de tekengrens over (lees: breuk, onverwachte wendingen). Om zeker te zwijgen over Scheat, een zeer onfrisse vaste ster op het einde van Vissen, waar de Maan eerst nog ff conjunct mee zal staan. En de oppositie van de Maan via antiscion met Uranus laten we dan ook maar achterwege. Nee, dat ziet er niet zo goed uit.
- En de Zon (uiteraard significator van Prins William), hij kan Saturnus heer 7 niet zien! Heer 7 is natuurlijk Kate Middleton. Saturnus in verhoging in Weegschaal, en sterk in hoekhuis 4, maar beschadigd door retrogradeloop: Kate wordt benadeeld door/in het huwelijk.
- Venus dispositor van Saturnus en heer 4, staat accidenteel enorm sterk: pal in het zuiden, de “liefde” schittert voor de hele wereld, maar jammer genoeg is Venus hier in haar exiel in Ram en kan dus niet echt veel goeds doen.
- Dan staat Mars er beter voor: in eigen teken Ram en nog rijkelijk sterk in huis 10, en geholopen door benefic Jupiter (nauw conjunct).
Mars is heer 5, Jupiter heerser vanhet 5de teken vanaf de ascendant, in oude symboliek de aanduider van kinderen, en Mercurius is ook een natuurlijke aanduider van kroost. Laat Venus als heer 4 dan nog de familie, en dus ook de
Dynastie vertegenwoordigen, dan leggen 5 (!) planeten in huis 10 wel erg sterk de nadruk op nakomelingenschap! In de hellenistische astrologie is 10 het huis van de praxis, van wat men doet en in de wereld neerzet; een “oude Griek” keek dan ook naar huis 10 om iets over kinderen te weten te komen! En Mars heer 5 conjunct de planeet van overvloed Jupiter, belooft véél kinderen (en gezien de nauwe conjunctie kan dat best heel snel gaan).

En wat als we ‘r een “eenvoudige” electie van maken?
Ooh, wat mooi, ze trouwen op de
dag van Venus en in het uur van Jupiter! Yes!
Oei, we zitten natuurlijk wel met die afnemende Maan, da ’s toch niet goed.
Maar wacht even, met dit zomers weer is het natuurlijk heerlijk
surfen en zo kwam ik (weer) terecht op de blog van een klassiek-astroloog collega: Yuzuru. En dankzij zijn artikel over het koninklijke huwelijk, werd ik weer herinnerd aan 2 belangrijke punten i.v.m. electies:

1) voor een deftige electie kàn je niet zonder de geboortehoroscoop van de betrokkene(n) !!!
OK, jammer genoeg is van KM geen geboortetijd bekend, maar we hebben natuurlijk allemaal wel de kaart van William:

PW radix

- William’s ascendant staat mooi op de NMK van het huwelijk in huis 5 (daar heb je die kinderen weer…) met Regiomontanus huizen (conjunct cusp 6 met Placidus - iek).
- die afhoudende Maan van het huwelijksgebeuren staat mooi driehoek op William’s geboorte-Venus.
- huwelijks Mercurius in 10, is heer 7 in de radix van William.
- Jupiter is wel radix-hr 12, en event-hr 9 (12de van huis 10 = geheime vijanden van de koning).
- Venus van de huwelijkskaart staat exact opposiet geboorte-Mars conjunct Vindemiatrix, en Mars is in beide kaarten heer 10.
Zo zijn er dus voor-, en nadelen… Overdacht en uitgewerkt misschien toch door een astroloog, die maar een héél nauw tijdvenster kon gebruiken? We zullen het wellicht niet snel te weten komen. Feit blijft dat William zijn radix-Venus, net als zijn moeder, conjunct Algol heeft staan, wat toch potentieel gevaar inhoudt dat liefde en vrouwen/plezier (Venus), buitenlandse reizen of religieuze aangelegenheden (Venus heer 9), of zelfs gezin/familie/dynastie (Venus heer 4), hem vroeg of laat schade berokkenen en verdriet veroorzaken (Algol).

2) aangezien het over een
event van een Koninklijke Familie gaat, mogen we toch ook wel even naar het grotere plaatje kijken: de mundaan-kaarten.
Met de jongste Ram-ingress zie ik geen verband, maar de laatste Zonsverduistering geeft wel connectie:

UK EclSol 2011-1-04

Dat “verloren Maantje” van het huwelijksgebeuren, pikt de oersterke Jupiter van de eclipshoroscoop op!
En die “pieterige” Venus in haar vernietiging in Ram, is gewoon een ijzersterke variant van de eclips-Venus: daar staat zij, eveneens heer 4, in haar vernietiging in Scorpio, maar ook weer knal op het MC…

Ook al heeft William op liefdesvlak zijn radixthema niet echt mee, toch wensen we het jonge (?) koppel alle mogelijke geluk en vervulling toe, in zoverre hun bestemming dat belooft en toelaat...
De Verkiezingen 13-6-2010

vincenzocamuccini-the-ides-of-march-1800

Wee, ooh wee! De verkiezingen komen eraan! En het ziet er niet goed uit (los van partij-politieke voorkeur...)
Kijk maar naar onderstaande hemelkaart, voor het openen van de stembureau’s op zondag 13 juni ’10. Lees en huiver!
(vergeet de Ram-ingress niet te checken!)
Be verkiezingen 100613
Commentaar/interpretatie volgt eerstdaags; plaatsing van deze kaart is bedoeld om de geïnteresseerde lezer reeds te laten water- dan wel klappertanden...

8 juni 2010: OK, lang genoeg gewater/klappertand! Een poging tot lezing...
De horoscoop beschrijft een gebeurtenis: de verkiezing van een nieuwe regering; de ascendant is hier m.a.w. het kiezen, het volk, het electoraat. Het volk is natuurlijk ook altijd de Maan, en hier zien we de Maan als heer 1: “cool”! Enerzijds staat Maan mooi, in eigen teken Kreeft; anderzijds slecht want zwak geplaatst in het duistere 12de huis van zelfsabotage en verborgen vijanden. Of misschien moeten we dit lezen als dat het volk “behekst” is, hehe.

De - tot na de verkiezingen - heersende macht, is de huidige regering (zelfs al is ze aftredend) die wordt weergegeven door het 10de huis. Vissen op 10: regering in chaos? Of spiritueel? Nou ja, op sterven na dood in ieder geval! Waar staat heer 10, Jupiter? Oh: in 10 zelf, net in Ram gekomen, en bekomend van een fikse uppercut (uitlopend conjunct Uranus). ’t Is om er meelij met te krijgen: via contra-antiscion staat Jupiter ook nog conjunct Scheat, een akelige vaste ster op 29° Vissen. Bovendien is Jupiter - via antiscion - ook nog conjunct Saturnus. de Grote Maléfique in huis 4 van de vijand! Jupiter heeft echter wel waardigheid (door tripliciteitsverwantschap, en) door term. En staat redelijk sterk in huis 10 (maar niet in het teken op de cusp van 10).
OK, de vijand: de tegenstrever voor de huidige regering - u leest de krant/kijkt tv? - is de N-VA, met BDW (Baarlijke Duivel Wever) aan het hoofd. Of eigenlijk eerder: BDW, met een achterban, genaamd N-VA. Saturnus, peregrine op het einde van Maagd, vertegenwoordigt duidelijk een gevaarlijke kracht die zich keert tegen het huidige regime - waarvoor alle begrip, lol. Mercurius, de heerser van 4, staat welbespraakt in Tweelingen-11, conjunct Prima Hyadum (die o.a. een snelle geest geeft en goed is voor gewin). De veelzijdig onderlegde en zeer spraakvaardige Baarlijke Duivel zou hier mooi door aangegeven kunnen worden; maar ook Saturnus in Maagd, met zijn zwaarte en gewichtigheid, en analytisch vermogen, en kritiek, is een goede significator voor Wever...

Aan wie gaat het volk (Maan, heer 1) nu zijn stem geven? Volgens John Frawley in “The horary textbook” zijn aspecten met deze of gene kandidaat/partij/groep belangrijker dan recepties; maar de Maan loopt al weg van het vierkant met Jupiter en kan Mercurius niet zien. Dat N-VA/Baarlijke Duivel Wever het volk in zijn macht heeft en bespeelt, weze duidelijk doordat Mercurius via antiscion bijna pal op de ascendant staat!
Goed, recepties dan maar! Waar is de Maan in geïnteresseerd? Allereerst in zichzelf (Maan in eigen teken) (en in de eigen miserie (Maan in 12); vervolgens exalteert zij (ter eigen verdoemenis?) Jupiter, de uittredende regering (Maan staat in de verhoging van Jupiter: Jupiter ontvangt stuwende kracht van de Maan) (zouden we het dan nooit leren?). Volgens de Ptolemaïsche waardigheidstabel is de Maan ook erg “vriendjes” met Mars (tripliciteitsheerser van de watertekens), en dat zijn ofwel de “opinie-makers” (Mars in 3) en/of de bemiddelaars (Mars heer 5).
Maar als we à la Dorotheus beoordelen, dan is Venus het “vriendinnetje” van de Maan; Venus staat ook accidenteel heel sterk in huis 1, in het 1ste teken... Zou Venus de Groene partijen vertegenwoordigen? (en Mars de socialisten, dan? LOL!). Ernstig nu: Venus in Kreeft als toegewijd aan de natuur en ecologie, klinkt niet vreemd; Venus is ook versterkt door de conjunctie met Procyon.
(de veelheid aan politieke partijen in ons land maakt zulke analyses wel erg moeilijk! VSA en UK zijn eenvoudiger, op dat vlak...)

Poging tot resumé:
(volgens quadratuur-huisverdeling):
- sterk: Venus in 1, Jupiter in 10 (respekt. een “venusiaanse” partij, en de “oude garde”)
- redelijk sterk en begunstigd: Mercurius in huis 11 (“gifts of the King”...)
(volgens hellenistische benadering (volledig teken Kreeft = huis 1; volledig teken Leeuw = huis 2, enz):
- sterk: Venus, en Jupiter
- zwak: Mercurius

Prognose:
de “oude garde”, maar dan wel radicaal vernieuwd en veranderd, samen met Groen/Ecolo, komt als winnaar te voorschijn.
Zware concurrentie (allez gij?! :-D) van N-VA, die wel serieus in de prijzen kan vallen, maar het niet kan waarmaken.
Verontrustend blijft evenwel dat Saturnus als heer 7 (openlijke vijand) in de stemmings-horoscoop, de ascendant (27° Maagd) van de Ram-ingress voor België oppikt...

Om af te sluiten: vannacht droomde ik dat Wouter van Besien (Groen) samen met Marianne Thyssen (C-d&v) het land bestuurden; ongevaarlijk voor het land, maar nogal “tam”... Hmmm.

Banale gebeurtenis...

image

Om er wat beweging in te houden, een banale event-kaart als tusssendoortje...
Jongstleden wou het kamerfonteintje dat ik in mijn bureel heb staan om FengShui-logische reden, niet meer opstarten toen ik de stekker in het contact stak. Uit ervaring weet ik dat het dan vaak gewoon na een tijdje vanzelf toch terug begint te spuiten.
Ook nu gebeurde het zo. Terwijl ik achter mijn bureel zat, vroeg ik me af wat er op dat moment aan de hemel gebeurde en ik keek dus even naar de uurhoek voor dat ogenblik:
image
Wat gebeurt er? Heel toepasselijk en beschrijvend: de Maan komt op! Het oer-symbool van water en beweging, duikt uit de onderwereld de zichtbare hemel in.
En om het nog mooier te maken: Venus, de natuurlijke aanduider van fonteinen, staat exact op(posiet) de ascendant, en geeft dus ook deze activering weer!
Een paar dagen later gebeurde dat weerom; ik was heel benieuwd om te zien of ik weer zo’n beschrijvend beeld kreeg, maar... niks daarvan. Geen planeet, geen spiegelpunt, geen vaste ster, niets.
Maar ja, het gaat dan ook over een banaal “event”...

Van goede, en van kwaade plaatsen...

Pasted Graphic

Met deze titel refereren we niet aan geografische locaties (dit artikel gaat immers over de recente
aardbeving op Haïti), maar aan astrologische plaatsen: de huizen.
De hemelkaart voor het ogenblik van de aardbeving is hier zeer illustratief:
Haiti aardbhor 100112

Wat bedoelen we nu precies? Wel, zoals Dorothy Kovach uiteenzet in haar uitstekende blog, leert de klassieke astrologie dat sommige huizen gunstig zijn, en andere - recht-toe-recht-aan - ongunstig.
In een “event-chart” geeft de ascendant de gebeurtenis of de “actor(en)” weer; in een mundane horoscoop vertegenwoordigt het 1ste huis (samen met de Maan) altijd “de mensen”, “het volk” of “publiek”.
Deze horoscoop is een mundaan event, met bijna 15° Kreeft rijzend. De Maan als heer 1 vertegenwoordigt de mensen dus op een heel uitdrukkelijke manier, in deze kaart. En weliswaar staat de Maan in Boogschutter, onder de auspicieën van de Grote Benefic Jupiter, maar toch is er vanalles mis...
Ten eerste: deze Maan staat in huis 6, een van de “dark houses”, een huis dat de ascendant (het leven) niet kan zien, en traditioneel de betekenis draagt van pech, tegenslag, ziekte. Bovendien is het als vallend huis een gebied waar planeten geen kracht hebben om te handelen. Het volk is dus verzwakt, niet in staat tot positieve of doelgerichte actie.
Ten tweede: deze Maan staat via spiegelpunt (antiscion) conjunct de Heerser van de Onderwereld: Pluto, op 3° Steenbok (niet weergegeven in de tekening). Dood, crisis, overmacht, het principe zelf van vernietiging speelt hier mee...
Ten derde: deze Maan is OOB (“Out Of Bounds”,
Buiten De Grenzen). OOB verwijst naar de declinatie van een planeet (de afstand tov de hemelevenaar, uitgedrukt in graden). De Zon zelf bevindt zich maximaal 23+° boven, of onder de equator (dit is de hellingshoek van de ecliptica tov de evenaar), en elke planeet die zich verder van de evenaar af begeeft,ontsnapt als het ware, of ontrékt zich aan de controlerende regulerende kwaliteit van de Zon. Deze Maan gaat met andere woorden buiten-proportioneel manifesteren. Vanuit het negatieve 6de huis betekent dat niet veel goeds.
Ten vierde: deze Maan staat vierkant Uranus: het plotse, onverwachte, verbrekende, radicaal veranderende.
(Noch Pluto, noch Uranus (of Neptunus) zijn hier weergegeven; in de hedendaagse belichaming van de traditie worden zij evenwel beschouwd en horoscopisch “verhandeld”, geïnterpreteerd, als vaste sterren met elk hun eigen specifieke betekenis en invloed.)
Maar wat dan met de Boogschutter-invloed, waarvan we modern meestal denken dat ie positief is, toch? Wel, ...Jupiter als beschikker beheert uiteindelijk wat de inhoud van Boogschutter vermag of tot stand brengt, en deze Jupiter bevindt zich in een ander “dark house”: huis 8, verbonden met de dood, angsten, zorgen. Deze Jupiter is peregrien en gaat dan eerder negatief dan positief uitwerken, met name omdat hij in huis 8 staat. Angsten, zorgen, de dood zelf, worden door Jupiter uitvergroot (had Jupiter essentiele waardigheid, dan zou hij het leed van 8 verlichten omdat hij dan werkt als benefic, maar zijn peregrine toestand maakt dat - zoals blijkt uit de berichtgeving - helaas irreëel).
Dat Jupiter op het púnt staat om eigen teken Vissen binnen te lopen en als machtige benefic te gaan werken, helpt niet; in deze kaart is hij sowieso onder de heerschappij van Saturnus geplaatst (klassiek beschouwen we Uranus, Neptunus en Pluto niet als heersers van een teken!).
En wat voor een Saturnus! Een van de sterkste planeten in deze horoscoop! Met de 5°-regel overgeleverd via Ptolemaeus staat deze Saturnus nl. als hoek-planeet, op cusp 4, en dus met maximale kracht! Ah ja, zal je maar redeneren, maar dit is toch een benefic-Saturnus, aangezien hij in het teken Weegschaal in zijn verhoging (exaltatie) staat? Klopt. Maar...
... 1) deze Saturnus heerst over huis 8 en vertegenwoordigt m.a.w. de dood, angsten, zorgen, problemen. (heerschappij over huis 7 tegelijk, helpt niet echt).
... 2) deze Saturnus is stationair/retrograde: stilstaand, vlak voordat hij retrograde gaat lopen. Dat betekent dat Saturnus als een gigantisch blok beton midden op de baan ligt, en voor alle verkeer een obstakel vormt dat je niet kan ontwijken!Bovendien staat Saturnus niet *in* huis 4, maar *op* de cusp van 4. Dus... Saturnus, natuurlijke aanduider van de Dood (Vadertje Tijd, Magere Hein met de Sikkel,...), én accidenteel heerser van de dood (heer 8), dringt zich onweerlegbaar op aan, legt onwrikbaar zijn dode gewicht in de schaal van, het Land, de Aarde, en... het Einde der Dingen, het ... Graf (cusp 4). Kon het nog treffender... Saturnus vertegenwoordigt de dood (heer 8); een dood die talrijk en expansief of zelfs overmatig is (Jupiter in 8), niets ontziend, zonder moreel of restrictie (Jupiter peregrien). De exaltatie van Saturnus, om toch een positief lichtpunt aan te brengen, refereert waarschijnlijk/blijkbaar aan het aanvankelijk
overschatten van het dodenaantal.
... 3) deze Saturnus staat vierkant Mercurius, de natuurlijke aanduider van aardbevingen (aardbeving = “wind in, onder, de aarde” ); bovendien is dit een wederzijds toenaderend aspect (Mercurius loopt retrograde) en dat levert een beeld op als van een “frontale botsing”.
... 4) deze Saturnus valt via antiscion knal op Uranus, wat het beeld inderdaad niet verbetert!

Merk ook nog op dat Mercurius - de 1ste planeet die de Maan aspecteert na haar tekenwissel - heerser is over het (on)Gelukspunt in huis 12, heerser van huis 12, en heerser van huis 3 (verkeer en logistiek...: de media berichten telkens weer hoe dat allemaal in een knoop zit: vernielde en geblokkeerde wegen; ongecoördineerde en als resultaat onderling tegenwerkende hulpverlening...).

Merk ook op dat (dank je, Dorothy, voor dit pareltje van inzicht!) dat de Maan die heer 1 is, in 6 geplaatst, ook duidelijk aangeeft wélke mensen, of welk deel van het volk, het zwaarst getroffen wordt: Maan in 6 staat voor de “machtelozen”, de “uitgerangeerden”, de marginalen, de "underdogs" (6 als vallend huis geeft geen kracht, en correspondeert in deze context met marginaliteit).

Merk ook nog op: Sirius is rijzend (14° Kreeft op de ascendant): “famous, and honour beyond the grave”... Ja, het is wereld-nieuws, niemand kan er rond of naast kijken.

Wat wilden we illustreren: kwaade locaties, huis 6, 8, 4, en 12.
Lees, studeer, en leer.

Tenzij de astrologie in ere hersteld werde, en elk land, elke natie, elk volk, ook zijn traditioneel geschoolde astrologen in ere zou herstellen, en officieel benoemen tot “Keepers of Fate”, “Guardians of Destiny” o.i.d., is het sowieso ondoenbaar om dergeijke gebeurtenissen accuraat te voorspellen - qua tijd EN qua locatie.
EN DAN NOG. Aan je Bestemming ontsnap je wellicht niet; maar wie weet hoeveel leed er bespaard zou kunnen worden indien we meer zicht hadden op toekomstige globaal/locale gebeurtenissen...

Ons hart reikt uit naar alle slachtoffers en nabestaanden.

Younes update 12/11/09

image
Net wat ik mijn astrologie-cursisten in de laatste les geleerd heb, manifesteert zich hier in de praktijk: ik heb het over de befaamde/beruchte “Considerations before Judgement” - in de moderne uurhoekkunde vrijelijk vertaald als “duidings-beperkingen”.
Een van die consideraties is een “late” ascendant: meer dan 27° van een teken rijzend. En dat was dus in de uurhoek omtrent het onfortuinlijke kind Younes, het geval. Er wordt dan aangeraden niet verder in te gaan op de uurhoek, wegens te laat of grote verandering op til of hoe dan ook niet betrouwbaar.
Gelukkig had ik dan ook in het artikel gemeld dat ik bij wijze van oefening de duiding verder uitwerkte.

Helaas, in menselijke context, is die duiding (volgens dewelke Younes nog in leven zou zijn) fout gebleken: gisteren werd in het nieuws gemeld dat Younes’ lijfje gevonden is in het water. Over een precieze doodsoorzaak is nog geen informatie vrij gegeven.

Is er een alternatief om dit drama proberen te begrijpen? Ja, via een
event-horoscoop. Als er namelijk een precies (relatief precies) en betrouwbaar moment gekend is van een specifieke actie of handeling, dan kan hiervoor óók een hemelkaart getrokken worden, die moet beschrijven wat er gebeurt, wat vooraf ging, wat volgt.
Voor zover we op de media kunnen voortgaan (het is dagen achter elkaar herhaald in verschillende media), heeft Younes’ vader rond 6u ‘s ochtends op 26/10, de politie op de hoogte gebracht van het kind zijn verdwijning. Dit is de kaart voor dit moment:

image

De asc geeft de “gebeurtenis” weer: vader die belt. Ondanks de berichtgeving in de media, komt hij als een betrouwbaar, sterk, etisch persoon naar voor (Venus in eigen teken, en maximaal krachtig op de ascendant). Kant-tekening: Venus en asc staan conjunct enkele negative vaste sterren (Algorab en Merga): toch niet zo lieflijk.
(merk op dat vanaf 15° Libra, de “Via Combusta” begint: de verbrande weg)
Younes wordt hier weergegeven door Saturnus, heer 5. Saturnus? Het gaat hier over een 4-jarige kleuter! Voorwaar is dat geen goed teken, want Saturnus is ook Vader Tijd, en Magere Hein...
Bovendien staat Saturnus in het ongunstige 12de huis van verborgen vijanden, langdurige opsluiting,
self-undoing. Huis 12 is ook gedraaid Younes’ dood (8ste van 5). Geen goed teken. Saturnus heeft geen enkele waardigheid (essentieel) en staat helemaal op het einde van Maagd: qua temperament of liever kwaliteit is dit wellicht beschrijvend voor Younes’ conditie: een koude droge planeet in een koud en droog teken, dat is heel koud en droog.
Hetwelk doet vermoeden dat Younes op dat moment al dood was (koud & droog = anti-leven). De kwaliteit droog is echter niet beschrijvend voor het water waarin hij gevonden is.
Saturnus als aanduider van een kleuter geeft uit-der-aard geen goede hoop voor de toekomst.
Saturnus in een vallend huis: het kind is ver weg, moeilijk te vinden, veel tijd nodig.

Kernvraag was uiteraard of het kind nog in leven was of niet. Heer 5 in gedraaid huis van de dood (12) is zorgwekkend, maar op zich niet voldoende om conclusies te trekken.
Dan kunnen we beroep doen op de Parsen: specifieke punten die berekend kunnen worden voor specifieke omstandigheden.
Er zijn 2 mogelijke formules voor een Doodspunt (asc + cusp 8 - Maan; cusp8 + Saturnus - Maan), en er zijn 2 toepassingen: radicaal huis of gedraaid huis (de asc van de event-kaart, ofwel cusp 5 als gedraaide asc, enz). Dit levert het volgende op:
- radicaal Pars Mortis I: 21 Capricornus (en dispositor Saturnus)
- radicaal Pars Mortis II: 4 Steenbok (nogmaals Saturnus als dispositor)
- gedraaid PM I: 18 Libra (Venus heerser)
- gedraaid PMII: 19 Stier (alweer Venus)
Saturnus als disp. PM I en II radicaal, tegelijk aanduider Younes: niet goed.
Venus als disp. PM I en II gedraaid, zo sterk als maar kan zijn: het wordt niet beter, niet goed.
Saturnus, aanduider van de ongelukkige kleuter, is in de macht van Mercurius (Saturnus in Maagd). Mercurius is heer 12, en 9 (zelf-sabotage, geheime vijanden, en religieuze of geleerde personen...) of/en heer 8 en 5 gedraaid (dood, angsten, zorgen; speelkameraadjes?).

Saturnus als aanduider van Younes, wordt beschadigd door planeten in Leeuw en Kreeft, en Ram (die ontvangen Saturnus resp. in Vernietiging en in Val).
Mars in Leeuw is dus een vijand of belager van Saturnus. Mars is radicaal heer 7 en 2, gedraaid heer 3 en 10.
Ik laat het aan de onderlegde student over om te concluderen welke personen/omstandigheden hier door aangeduid zouden worden; ik heb mijn lijst opgesteld maar wil niet riskeren van onterecht specifieke personen in een negatief daglicht te zetten.

Laat mij bij deze oefening concluderen dat ik vermoed dat Younes op land gestorven is, en daarna in het water terecht gekomen is. Wat dat ook moge betekenen.

Rest mij, kracht en moed toe te wensen aan alle betrokkenen van dit drama.

Younes

virginimage

Volgens William Lilly wordt Younes, het vermiste jongetje uit Komen, in deze uurhoekvraag (“is Younes nog in leven?” ) aangeduid door de ascendant, de heerser daarvan, en de Maan (Christian Astrology, p. 151). De dood wordt aangeduid door heer 8 of een planeet in 8. Mercurius vertegenwoordigt hier dus de dood.
Geen enkele van de voorwaarden die voldaan moeten zijn om een stellig overlijden te concluderen, is vervuld (o.a. heer 1 en de Maan conjunct heer 8, of Maan en heer 1 opposiet heer 8 vanuit huis 2 naar 8 of van 6 naar 12, enz.).
Omdat de ascendant in de allerlaatste graad van een teken staat, is het niet “veilig” van de vraag te beantwoorden: het is mogelijk “te laat”, of er zijn grote veranderingen op til, of andere factoren spelen die de duiding bemoeilijken/onmogelijk maken.
Bij wijze van oefening spitten we dan maar verder...
Mars staat nog zo goed als exact vierkant Zon heer 9. Ik citeer William Lilly even: “
if the Lord of the Asc. be separated from the Lord of the 9th or 3d, he has been crossed in his journey (if he was at sea by contrary winds, or Pirates) if at land by Thieves, bad Ways etc.” Opus citatus). Dit kan er op wijzen dat Younes onderweg opgeschept, onderschept is, door malafide personen.
WL gaat verder:
“I have ever found, that if the Lord of the Ascendant be in the 9th, 10th or 11th (though many reports went the absent was dead) yet I have found him to live.” ibidem). Dat is dan toch goed nieuws: Younes leeft nog! En vermoedelijk is hij in het buitenland, of in ieder geval ver weg (Mars in 9).
Wanneer zullen we van hem horen? WL schrijft dat wanneer heer 11 en heer 1 een driehoek of sextiel vormen, er nieuws van/over Younes komt. Maar het is niet duidelijk of dit specifiek geldt wanneer heer 1 zich in het 11de huis bevindt: misschien moeten we hier naar kontakt tussen heer 1 en heer 9 kijken...?
Heer 1 - heer 11: Mars en Venus vormen een driehoek met elkaar op 17 december.
Heer 1 - heer 9: Mars en Zon gaan driehoekig op elkaar staan op 11 december.
Onze gedachten gaan uit naar Younes’ familie die misschien nog zo lang in onzekerheid moet verkeren...

De volksraadpleging over "De Lange Wapper"

01parabl


Aan de vooravond van de volksraadpleging kriebelt het toch te hard om er géén astrologische blik op te werpen, vandaar deze “oefening”.
Ik heb lang getwijfeld over het trekken van een uurhoek, maar enkele pogingen daartoe liepen op een sisser uit. Ik had nl. al eens de vraag gesteld: “komt de Lange Wapperbrug er?” Bij het bestuderen van de tekening wist ik begot niet welke aanduider ik moest gebruiken! Het 4de huis staat voor “ ‘t Stad”, als bewoners van ‘t Stad geldt natuurlijk ook de ascendant en hr 1 als aanduider van “hier en nu”, “mijn stad”. Bouwwerken en specifiek bruggen worden - volgens moderne auteurs althans - aangeduid door Saturnus, maar ook ondergrondse dingen zoals het alternatief van de tunnel, horen bij huis 4 en Saturnus! Ik raakte er dus niet uit wijs.
Op het moment dat ik me bedacht dat het misschien wel neerkwam op een “wij-tegen-zij” vraag (schrijver dezes is nl. een uitgesproken tegenstander van de Lange Wapper), had ik blijkbaar in een opwelling van frustratie de UH al weggesmeten.
Met de opstart van de nieuwe opleiding klassieke astrologie, kwamen “event”-horoscopen terug op de voorgrond en besloot ik de Lange Wapper-kwestie op deze manier te benaderen: een horoscoop voor de start van de volksraadpleging, morgen zondag 18/10/2009, om 8u, te Antwerpen (uiteraard).

image


En kan het anders dan ook hier een heel gemengd beeld te krijgen..?
Wat uiteraard onmiddellijk opvalt is de nieuwe maan configuratie in het 1ste huis (dat ook het gelukspunt op de ascendant staat, is geen “gunstig” iets persé, het toont gewoon dat het moment van de raadpleging met nieuwe maan gebeurt). Het is dus iets nieuws, een nieuwe start. De Maan staat op 14” van de Zon af: dit is een Cazimi-maan, “in het hart van de Zon”: de Maan is uiterst bevoordeeld, sterk en gunstig. Maar wat vertegenwoordigt de Maan? Als natuurlijke aanduider staat zij voor het volk - ha, het volk wordt geraadpleegd? Ja, maar de Zon als natuurlijke aanduider van de regerende macht, staat hier wel malefic: in zijn Val in Weegschaal. Een foute regering dus (denk aan havenschepen Marc Van Peel bv, die zich in het Oosterweel-dossier al geout heeft als anti-democraat (“er moet geen rekening gehouden worden met het resultaat” ). Kris Peeters, president van de Vlaamse Regering en van dezelfde politieke signatuur, die net als Open VLD lobbiet voor de brug, zegt dan tenminste nog van er wel rekening mee te willen houden...
Accidenteel, specifiek voor deze uurhoek, is Maan als heerser van het 10de huis, de regering! Sterk geplaatste overheid (cazimi) maar toch licht beschadigd door de malefic Zon (en Zon heerst hier niet over een huis).
Waar voert dat naartoe? Maan wordt beheerst door Venus, en Venus staat kwalitatief opperbest (in eigen teken) maar extreem zwak en weggedrukt in het 12de huis van verborgen vijanden, bedrog, manipulatie, onkunde, sabotage.
Arcturus, op 24+ Libra, staat conjunct Zon en Maan: “succes through slow and patient plodding, friends among clergy, favourable for gain and for dealing with the public and lawyers. / New friends, business success, good judgment, domestic harmony.” (Fixed Stars, V. Robson).
Vlakbij, op 24+ Libra, staat ook een van de gunstigste sterren van het uitspansel: Spica. Spica is rijzend, en ocnjunct Zon en Maan. Dat imipliceert groot succes, welvaart en bescherming: “unbounded good fortune, happiness, eccesiastical preferment, unexpected honour or advancement byond native’s hopes or capacity (Spica rising) / great wealth, voluptuous propensities (with PF) / Great and lasting preferment, eminent dignity, immense wealth, great happiness to native’s parents and children, help from friends among clergy, favourable for public and legal affaires (with Sun) / Gain through inventions, success, wealth and honour from Mercury, Venus or Jupiter people (with Moon).” (op. cit.)
Dat is veelbelovend, hoe dan ook. Toch nog een kanttekening, een “...Maar...”:
exact conjunct de ascendant op 22 Libra, staat de vaste ster/nebula Foramen, die aanduider is van blindheid, niet kunnen of willen zien... “Of the nature of Saturn and Jupiter. It causes peril, dignity, piety, usefulness and acquisitiveness, and gives danger to the eyes.” (op.cit.)
Mars vraagt hier ook om aandacht, pal in het zuiden, net binnen het 10de huis, en zonet ontsnapt aan zijn Val (uit Kreeft, Leeuw binnengelopen).
Mars is heer 2 en heer 7, en verhogingsheer van 4. Financies (2), contracten (7) en ‘t Stad (4) gaan blijkbaar nog lAng zorgen voor discussie en strijd bij de Hogere Instanties (10)!

Ook nog opmerkelijk: Zon en Maan staan “at the bendings”: beide staan zo goed als exact vierkant op de as van de Maansknopen. Zon en Maan (regering, overheid en volk?) bevinden zich beide in een zeer kritische situatie, die àlle kanten uit kan gaan...
Het beloofd voor morgen en de nabije toekomst, in ieder geval.

En zoals je merkt, beste lezer, ben ik niét in staat om hier uit een voorspelling te maken. Ik hoop alleen maar vanuit de grond van mijn hart, dat de Wapperbrug er niet komt.
Wordt vervolgd!

Inauguratie van Barack Obama - vervolg

Coronation D. Agustin

In astrologen-land is er heel veel te doen geweest over de (volgens modern-astrologische begrippen) afhoudende Maan en retrograde Mercurius in de Inauguratie-horoscoop voor Obama; de herhaling van de eed op een later moment werd dan ook door velen aangegrepen als een "verbeterde" inauguratie-horoscoop: de Maan is dan nl. uit haar Val, niet langer afhoudend (nog steeds volgens die moderne benadering), én in het zo positief ervaren tekens Boogschutter.

Op een site van een Amerikaans collega die heel wat research heeft gedaan, blijkt dat Mercurius retrograde-periodes, in Obama's levenswandel, telkens samenvalt met heel positieve ontwikkelingen! Ik herinner me o.a.
- het ontdekken van zijn redenaarstalent op de universiteit;
- het verkozen worden tot president van studentenvereniging;
- eerste ontmoeting met Michelle, zijn echtgenote;
- verkiezing tot senator;
- en zo was er nog vanalles...
Dus: ten eerste is retro Mercurius blijkbaar geen probleem voor Obama, integendeel; ten tweede, zoals we laatste keer al vermeld hebben, staat deze Mercurius Cazimi, in het "Hart van de Zon", extreem versterkt en begunstigd!

Het wordt nog interessanter als we Obama's geboortehoroscoop erbij nemen:
Obama natal Inaug event
Die zogenaamd "onheilspellende" Maan, valt exact op Obama's Xde huis van roem, eer, macht, erkenning! De inauguratie-Maan triggert met andere woorden Obama's potentieel om in de wereld te handelen en te leiden.
Bovendien staat die Vernietigde Zon en retro-maar-cazimi Mercurius knal op zijn Jupiter, en heeft Obama recent zijn 4de Jupiter-terugkeer gehad.
En radix-Mars wordt geactiveerd door de inauguratie-Saturnus, die in de geboortehoroscoop heer 1 is!
De gebeurtenis haakt gewoon in op Obama's potentieel, de timing was ahw perfect...

En het wordt nog leuker (astrologisch in ieder geval : - ) als we er de geboortehoroscoop van de USA bij betrekken. En dan bedoel ik niet één van de vele verschillende stichtingshoroscopen waarover oeverloze discussie gevoerd wordt (er zijn minstens 4 verschillende versies "in omloop" waarvan nu eens de ene dan weer de andere "werkt").
Onderstaande horoscoop is wat de Oude Meesters gebruikt zouden hebben (Abu Mashar; Masha' Allah; Ibn Ezra; Sahel;...): de lente-ingress horoscoop, de horoscoop voor het binnenlopen van de Zon op 0° Ram, voor het jaar waarin de stichting van de VS een feit werd. Simple, neat, and clean. No discussion necessary.
In Ar USA1789
Wat zien we hier op de ascendant? Juist! Ja! 29° Schorpioen, samenvallend met Obama's cusp 10, en de positie van de inauguratie-Maan!
Obama's roeping (radix MC) valt samen met het land, de natie, het volk. Als je een beetje melige aanleg hebt kan je de daar de onlosmakelijk mee verbonden snelle overgang van de laatse graden van Scorpio naar Sagittarius, begrijpen als: het uit angst/onzekerheid/verlies gidsen naar vrijheid/overvloed/spiritualiteit/vreugde/idealen. Het is het beeld van de American Dream: hoe diep je ook zit of hoe moeilijk je het ook hebt, als je wil, wordt het beter en realiseer je je droom! Kijk maar naar die Venus heer 11 (hopes and dreams) exact conjunct Mars heer 1! En dat op cusp 4: dat zijn de wortels, dat is inderdaad de diepere natuur van de USA (waar Saturnus net binnen cusp 4 natuurlijk op tijd en stond roet in het eten strooit!).
Ook ten opzichte van minstens 1 van de "gebruikelijke" stichtingshoroscopen van Amerika, sorry, VSA, is de synastrie heel sprekend. Daar gaan we hier echter niet op in omdat we de traditionele benadering willen verduidelijken.

Inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de VS

pledge

Ook al was er een kleine "misser" tijdens het uitspreken van de eed van trouw aan de constitutie etc, en ook al heeft Barack Obama later dezelfde dag de eed opnieuw afgelegd (om zeker te spelen mbt muggeneukers), het moment van inzwering, de happening van het starten van de nieuwe regering, is/was/blijft 12u 's middags in Washington DC, op 20 januari 2009 jl. Van zodra de vice-president de eed heeft afgelegd en 12u 's middags gepasseerd is, is de nieuwe regering een feit (volgens de constitutie)!
Hieronder de hemelkaart voor dit gebeuren:
Obama Inzwering
Omdat dit moment van inzwering sinds 1933 (1937 in praktijk) vastgelegd is op specifieke datum/tijdstip/plaats, hebben we in ELKE eed-aflegging van Amerikaanse Presidenten, half-Stier ascendant, Zon in begin van Waterman in huis 10, en Venus (heer 1!!!) afwisselend (om de 4 jaar, dankzij Venus' omlooptijdsverhouding tot de aarde) hetzij in Vissen en verhoogd (zoals nu) hetzij in Steenbok en in tripliciteit zoals binnen 4 jaar en ook 4 jaar geleden enz.
We moeten dus niet echt wild enthousiast worden omdat Venus heer 1 (de gebeurtenis, het volk, de natie) geëxalteerd in Vissen staat: alle 8 jaar is het van hetzelfde laken een pak!
Wat wél specifiek is voor deze inauguratie, is de conjunctie tussen Venus heer 1, en het gelukspunt (het gelukspunt wordt bepaald door asc/zon/maan, en de maan is natuurlijk altijd anders!). Dus: goed punt, positieve invloed, vreugde, vooruitgang, ... (wat dacht je?) HOOP!
Wat dan weer niet zo fraai oogt, is dat Venus een oppositie gaat maken met Saturnus in huis 5. Saturnus heeft wel enige waardigheid in eigen term, maar zijn retrograde-stand werkt "tegen". Venus op 17 Vissen is niet geïnteresseerd in Saturnus, terwijl Saturnus op 21 Maagd Venus in haar Val ontvangt: dan betekent die oppositie conflict en moeilijkheden.
Maar! Maar:alvorens die oppositie feitelijk wordt, gaat Venus eerst sextiel Mars op 18 Steenbok staan. En Mars in Steenbok (geëxalteerd, dus geen malefic-effect!) ontvangt Venus in tripliciteit (daghoroscoop), terwijl Venus in het waterteken Vissen Mars natuurlijk als tripliciteitsheerser ontvangt. En daar bovendien een sextiel een "vriendelijk" aspect is, kunnen we dit tweeërlei duiden:
- het negatief effect van Venus opposiet Saturnus wordt "onderschept"
- Mars fungeert als "vertaler" en "bemiddelaar" tussen Venus en Saturnus...
Venus hr 1: de natie, het volk (specifiek: vrouwen, de Kunsten, etc). Saturnus hr 10 en 11: president en uitvoerende macht. Mars hr 7: de vennoot, de partner, de vijand (openlijk), het buitenland.
Wat kan dit nu betekenen? Als je de kranten-commentatoren erop na-leest (wij hebben geen tv-aansluiting; de krant brengt ons actuele info) dan gaan her en der stemmen op (de ene al luider dan de andere) dat "het allemaal wel mooi oogt, maar dat het nog moet waargemaakt worden!". Denk bv aan de reactie van Poetin: "veel hoop en hoge verwachtingen, creëren grote teleurstellingen" (of iets dergelijks, you get the draft). Astro-vertaling: het volk (venus heer 1) gaat teleurgesteld worden in de regering, in de president (Saturnus hr 10); ...maar...: Mars komt tussenbeide: internationale overeenkomsten en samenwerkingsverbanden, of oorlog (yep, behoort natuurlijk tot de mogelijkheden) verhindert de tegenstelling tussen natie en leider. Let's wait and see! Obama's boodschap is er in ieder geval een van toenadering en samenwerking.

Wat niét fraai oogt, is de Maan in Scorpio: Maan - het Volk, de Mensen (à la Leterme, lol) in Val: 't gaat niet goed met "de mensen". MAAR: gelukkig gaat die Maan ontzettend snel over naar Boogschutter, en komt ze in onder de auspiciën van de Grote Benefic Jupiter. 't Zal dan hopelijk wel meevallen!
Sommige astrolgoische auteurs leren dat een Maan als hier, helemaal op het einde van een teken, die geen aspecten meer kan maken, "void of course" is, niks meer kan bewegen of veranderen; ergo: stilstand, stagnatie, moeilijk, uitzichtsloos verloop van toestanden.
D'r zijn er andere, die leren dat als de Maan wanneer ze het volgende teken intreedt, binnen orb van een aspect met een andere planeet komt, zij niét VOC is, en er dus wel degelijk een en ander "bougeert". En, positief ingesteld als we zijn (realiteit en geschiedenis zullen ons logenstraffen als we hier de mist in gaan!), zien we de Maan van zodra zij Saggitarius binnenloopt, een sextiel vormen met Mercurius en Zon in 't begin van Waterman: er "bougeert" zeker wel wat! Maw: deze regering is helemaal niet krachteloos. Bovendien is de Maan in hoekhuis 7 natuurlijk heel sterk. Ze weerspiegelt waarschijnlijk een beetje (veel) de gemiddelde bijna hopeloze situatie van de gemiddelde amerikaan (bank- en immobilieëncrisis), maar het hemelbeeld toont hier dat die amechtige situatie zich hEEl snel gaat transformeren in een van Voorspoed, Groei, Ontwikkeling en Vooruitgang (Maan in Boogschutter)! Go for it!

Ook al staat de Zon in élke inauguratie-horoscoop van een Amerikaans president (sinds 1937) in zijn Vernietiging in Waterman (gezien de vastgelegde datum), het (eveneens vastgelegde) moment van inzwering plaatst die Zon natuurlijk telkens maximaal sterk in huis 10, nabij het MC: de machtspositie in de Wereld is - ten goede of ten kwade - verzekerd...
Wat hier onmiddellijk opvalt is de erg nauwe conjunctie tussen Mercurius en de Zon: Mercurius op minder dan 8 boogminuten van de zon, staat "Cazimi": in het Hart van de Zon, zeg maar "op de schoot van de Keizer", in onwaarschijnlijk bevoordeelde positie. Wat vertegenwoordigt Mercurius?
- communicatie: tja, Obama zal sowieso al herinnerd worden als de Presidents-kandidaat die het Internet meesterlijk wist te bespelen om fondsen te werven!
Barack is ook een begenadigd Spreker, overigens!
- Mercurius als hr 2 (Tweelingen op cusp 2): financies
- Mercurius als hr 6 (Maagd op cusp 6): gezondheidszorg
Daarmee zijn duidelijk en expliciet 2 of 3 krachtlijnen van Obama's beleid gesteld! En het lijkt erop dat hij op die vlakken werkelijk een en ander zal kunnen waarmaken.

We zien ook Jupiter bij de Zon, retrograde op een paar graden afstand van de Zon: combust, verbrand, een van de ergste afflicties die je als planeet kan ondergaan...
Omdat Jupiter de "grotere Benefic" is, ziet dat er natuurlijk niet goed uit. Maar..., IS Jupiter hier een benefic? Hmmm, heerser van het 12de huis van Verborgen Vijanden en Zelf-destructie (Vissen op cusp 12), én heerser van het 8ste huis van angst, zorgen, dood (Sag. op cusp 8): da's geen leuke of mooie Jupiter, da's een Jupiter die narigheid en problemen vertegenwoordigt! En dan wordt die combust-toestand natuurlijk positief... ? Ha! Had je gedacht! Ook met z'n retrogradestand is Jupiter hier absoluut geen gunstige of positieve factor; au contraire: angsten, zorgen, schulden (8) en geheime verborgen vijanden zoals terroristen (12) tonen zich extra slecht en verdorven en negatief... Oh my God, toch een pluspunt: Jupiter staat conjunct de noordelijke Maansknoop, en dat geeft dan toch op een of andere manier (don't ask which : - ) een verbetering en verandering ten goede!

Bij wijze van samenvatting/overzicht:
- Venus hr 1 conjunct Pars Fortunae: hoop, ethiek, positieve mentaliteit, groei-gerichtheid, het "volk" : versterkt!
- Mercurius hr 2 cazimi: financies en bezittingen van de mensen gaan erop vooruit.
- Maan hr 3 en hr 4: communicatie, verkeer, onderwijs, en landbouw/mijnbouw, "land": allemaal moeilijke maatschappelijke sectoren, quasi "ten einde raad', maar verbetering dient zich aan!
- Zon hr 5: (stabiel gegeven voor elke presidents-inauguratie): ambassadeurs en boodschappers van andere landen worden keizerlijk ontvangen en/of ontkend, verwaarloosd, niet erkend (denk aan het Internationaal Strafhof...)...Heel dubbel: de nodige "égards", maar geen consequent verhandelen.
- Mercurius hr 6 cazimi: gezondheidszorg, ziekteverzkering en andere sociale voorzieningen gaan er danig op vooruit!!!
- Mars hr 7: de "vijand" wordt gerespecteerd, in zijn waarde en kracht ontvangen. Bemiddeling op hoger niveau dient zich aan om (internationale) conflicten op te lossen. Of/En: Oorlog wordt/is het "heilig wapen" om de eigen ideologie te bestendigen en mundiaal te verspreiden.
- Jupiter hr 8: internationale schulden,en/of waarden van andere landen hebben grote invloed op het beleid.
- Saturnus hr 9, 10 én 11: wetgevende macht en rechtspraak, bestuur, wetgeving e.d. krachtig, maar "anders". Terugkeer naar oude/oorspronkelijke waarden.
- Jupiter hr 12: heksen, tovenaars, terroristen en andere verborgen geheime vijanden: zie hoger bij Jupiter.

En nu het nieuws in 't oog houden...
Check this site for more news about Obama; Fabiola zal toch nog even moeten wachten : - )

America: welcome back into the world!

Inzwering Regering: Van Rompuy I

CoronationCharlemagne

30 december 2008, volgens verschillende media rond 17;00u, was het zover: de Inzwering van de Nieuwe Regering, onder leiding van kersvers Premier Herman Van Rompuy.
Alvorens hier over uit te weiden, sta ik graag nog even stil bij wat we schreven over Leterme I (zie aldaar):
"Venus is heer 4, en symboliseert het einde, de afloop. Venus loopt toe op Uranus, de planeet van plotse en onverwachte wendingen. Maar op 14 graden Vissen wordt Venus ingehaald door Mercurius, heer 3: linke afspraken en foute contracten of overeenkomsten gaan het leven van deze regering rekken... of: euthanaseren!"
Mercurius is natuurlijk ook, zowel natuurlijk, als door zijn heerschappij over het 3de huis: communicatie. Als je dan nu leest: foute communicatie (schending van rechtsstaat-principe, én Leterme's eigen doodsbrief - sorry, zijn communique in het parlement) en je ziet Venus-Mercurius in het 9de huis van Rechtspraak en Wetgeving... De ondergang van Leterme I wordt haast letterlijk beschreven in zijn ontstaanshoroscoop!

OK, op naar de actualiteit: de inzwering van VR I
Dit is het astrologisch beeld:
Van Rompuy I Inzwering
Hoofdteken op ascendant, Beweeglijk op MC: stabiliteit is er nog niet bij, en duurzaamheid ook niet. Er staan wel 4 planeten in een hoekhuis: Zon (volgens 5° regel), Mercurius en Jupiter in VII, en Saturnus in IV: er gebéurt hier tenminste wel wat, er is handelingsvermogen in zekere mate. Alhoewel haar aanduider een Gevallen Jupiter heer 10 in Steenbok is, heeft deze regering toch kracht om zaken te verwezenlijken (Jupiter in 7). Een lang leven is haar echter niet beschoren: niet alleen staat Jupiter op de laatste graden van Steenbok, hij wordt ook snel ingehaald door Mercurius heer 4 van het einde van de dingen. Als opvolger van Leterme I kan ook deze regering niet beschikken over sterke financies: Mars heer 11 in Verhoging, maar krachteloos in huis 6. Ziekteverzekering en volksgezondheid confisceren de staatskas.
De bevolking leeft verder in onzekerheid, angst en zorgen om schulden (Maan heer 1 in 8) en in groeiende onverschilligheid (Maan in 8-Waterman is in aversie van de ascendant). Mogelijk kan er sprake zijn van verhoogde sterfte (update 12/1/09: vooral onder vrouwelijke bevolking), en van sterke beknotting of tegenslagen met betrekking tot land- en mijnbouw, of in de bouwsector (Saturnus 4). De financiële toestand blijft bedenkelijk: het 2de huis wordt geafflicteerd door de zuidelijke maansknoop, maar de koopkracht wordt wel stilaan weer beter (Zon heer 2 in 7, volgens 5° regel).
Op de ascendant van deze horoscoop staat Sirius, de helderste ster aan de Hemel. Wat jammer dat haar invloed niet onverdeeld gunstig is... Sirius is de ster in de bek van de Grote Hond, de brute kracht die wel vanalles kan realiseren door brutaliteit en aanvalskracht, maar die sterk gedisciplineerd moet worden om geen ongelukken te veroorzaken. Groot succes mogelijk maar niet van blijvende aard.
Het gaat hier natuurlijk over de haast-voortzetting van Leterme-I...

Leterme I

napoleone

(Oef! De hemelse tekens zijn dan toch correct geïnterpreteerd! Check "Oh dierbaar België", van november vorig jaar, mbt een nieuwe regering...)
Wow, is het gewoon geluk, of hebben ze toch een hofastroloog in dienst?

Pasted Graphic
De Zon, symbool van de Koning, van de Regering, staat pal in het zuiden, én in Verhoging in het teken Ram, als de nieuwe regering haar eedaflegging doet vandaag. Dat is een krachtig statement: essentiele én accidentele kracht, dat geeft moed.
Maar..., dit is België, natuurlijk. We analyseren de belangrijkste punten van de installatie-horoscoop van de nieuwe eindelijke "regering" hieronder, en dan blijkt er toch heel wat fout te zitten...

Ik zet "regering" bewust tussen aanhalingstekens, omdat hoe krachtig de zon ook staat, zijn dispositor Mars in Val in Kreeft staat, en machteloos/krachteloos in het 12de huis. Dus de uiterlijke manifestatie (schijn) is héél goed, maar de innerlijke kracht, de "bron" is uiterst zwak (om niet te zeggen: zwaar gehandicapt).
- hoofdtekens op asc en mc: de regering is onderhevig aan/instigator van... harde, snelle actie, ...zonder stabiliteit of duurzaamheid (verbaasd? :-)
- asc op 28 graden Kreeft: "te laat", "alles ligt al vast", ...het beeld dat hiermee samenhangt is dat alles op voorhand al bedisseld en bepaald is; geen speelruimte; en in het ergste scenario: een doodgeboren kindje, geen levensvatbaarheid.
- Maan heer 1 staat peregrien op 15• Maagd in het 3de huis: communicatie en informatieverwerking kan alle kanten uit. Deze regering (heer 1) heeft geen kracht om te handelen (beweeglijk huis) en moet opletten om geen schade te berokkenen (peregrien).
Deze Maan staat wel op de verhogingsgraad van Mercurius, maar Mercurius zelf staat in Val én Vernietiging in Vissen-huis 9: "much ado about nothing", "veel geblaat en weinig wol" (integendeel zelfs: onze reputatie gaat in het buitenland verloren, ons "imago" wordt beschadigd...)(... is natuurlijk al zo... :-(
Er wordt gegoocheld met hoge woorden en dure begrippen, maar er wordt niet "geleverd"...
- zuidelijke MK in huis 2: financies van het land, middelen, economie: gaan achteruit. Saturnus fysiek in huis 2 versterkt een idee van moeilijkheden op dit vlak...
- noordelijke MK in huis 8: schulden(berg) wordt groter. De conjunctie van NMK met Neptunus doet hier bedrog of minimaal ontiegelijke toestanden vermoeden... Slechte afspraken en foute contracten verzieken de boel verder (Saturnus heer 8, retrograde en pergerien in huis 2).
- Saturnus zwevend op cusp 3, Maan pergrien in 3, Mercurius heer 3 in val en vernietiging in Vissen-9: onderwijs, communicatie, post, verkeer (auto, spoor, ...) zitten niet goed. Buitenland en/of contractanten terzake doen moeilijk (huis 9 is opposiet huis 3).
- Ziektezorg staat onder enorme druk: Pluto op cusp 6. Het gelukspunt hier oogt goed, maar Jupiter, de grote benefic staat in val en verwijdert zich van het PF. Eventueel kunnen hier ook problemen met tewerkstelling aan gekoppeld worden (de schone schijn deemstert weg...). Buitenland speelt hier ook een belangrijke rol (Jupiter is immers heerser van het 9de huis).

Zo kunnen we nog ff doorgaan, maar we denken dat het al genoeg is geweest... Toch nog ff dit: Venus is heer 4, en symboliseert het einde, de afloop. Venus loopt toe op Uranus, de planeet van plotse en onverwachte wendingen. Maar op 14 graden Vissen wordt Venus ingehaald door Mercurius, heer 3: linke afspraken en foute contracten of overeenkomsten gaan het leven van deze regering rekken... of: euthanaseren!
(de dubbelzinnigheid van deze info is eigen aan de "belgische horoscoop"; ofwel gaat deze regering ten onder aan dubieuze afspraken, ofwel zorgen die er net voor dat ze kan blijven voortbestaan... :-)

Vliegtuigramp Thailand


Kruisafname:RogierVDWeyden1435
16 september 2007, 14:30, Bangkok. Een passagiersvliegtuig vertrekt met bestemming Phuket.. Bij het landen in heel slechte weersomstandigheden zal het vliegtuig crashen en in brand vliegen, waarbij 2/3 van de passagiers omkomt. Stond dit in de hemel geschreven?
We bekijken de horoscoop voor het vertrek van het vliegtuig:

VliegrampThai

De ascendant en heer 1 beschrijven "the ship we sail in", in dit geval dus het vliegtuig. De ascendant staat coniunct vaste ster Dheneb, een zwakkere ster met Mars-kenmerken (vuur, hitte, strijd). Saturnus heer 1 staat in het 8ste huis van de dood, en is zwaar geafflicteerd door zijn coniunctie met de zuidelijke maansknoop. Bovendien staat hij via antiscion (28Ram18) coniunct cusp 4: het einde, het graf.
Maan als algemene aanduider van "het verloop", staat in val in Schorpioen: moeilijkheden zijn te verwachten.
De vlucht zelf wordt beschreven door huis 10. MC staat op de laatste graad van Weegschaal (een einde, een afloop), en die Maan in val staat ook in 10: moeilijkheden, en "iets" loopt ten einde. Venus heerser van 10 staat op het punt het 8ste huis van de dood binnen te lopen.
De bestemming, aangeduid door huis 7, levert volgende informatie: moeilijkheden (Maan heer 7 in Schorpioen), agressie, vernietiging (Maan coniunct vaste sterren die de Klauwen van de Schorpioen weergeven).
Het arabische punt van ongelukken (Asc + Sat - Mars), op 28Vissen30, staat op de cusp van het 3de huis van reizen.
Het arabische punt van Dood (Asc + cusp8 - Maan), op 27Libra41, domineert deze horoscoop: het staat pal op het MC op het hoogste punt en overheerst de kaart.
Alle factoren samen in overweging nemend, is een riskante reis inderdaad aangeduid: huis 8 van de dood is pertinent aanwezig.
Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun familie.

Madeleine McCann ... ?

Ja, de actualiteit staat er bol van: waar is Mady, en wie is de "culprit"?

Pasted Graphic

Hier introduceren we de "event" horoscoop: de hemelkaart voor het moment van een gebeurtenis... In dit geval: de melding bij de politie (van Portugal) dat het oudste dochtertje verdwenen was.

Om 22u, op 3 mei 2007, belde een van de ouders naar de politie in Portugal dat hun oudste kind Mady/Madeleine verdwenen was. Locatie: (vlak bij) Lagos (Portugal 37N06, 8W40)

Mady CalltoPolice event

2 mogelijkheden: of de vader, of de moeder, heeft gebeld met de Portugese politie, na het vaststellen van Mady's verdwijning. Ik heb nergens een specificatie kunnen vinden, maar de kans is groot dat het Mady's vader was die de politie verwittigd heeft:
a) dat is in onze westerse cultuur typisch een "mannenzaak" (initiatief, actie, handelend optreden)
b) volgens oudere berichtgeving was Mady's moeder behoorlijk hysterisch en daardoor minder in staat om te bellen.
Maar zeker is het niet.

In een gebeurtenis-horoscoop geeft het 1ste huis de gebeurtenis weer, in dit geval de ouder die de politie verwittigt van Madeleines verdwijning.
Die ouder wordt dan weergegeven door Jupiter heer1. Jupiter staat sterk in eigen teken én in het 1ste huis ("in charge of the situation", alles onder controle), maar retrograde (verzwakte positie, onmachtig, terugkerend (naar vorige situatie), geheimhoudend, (zichzelf) tegenwerkend).
Mady's aanduider is Mars, heerser van Ram op cusp 5 (kinderen). Mars staat in eigen tripliciteit in Vissen, in het 4de huis. Als modern astroloog zou je dan kunnen redeneren: ah, Mady is wat verward, of is verloren gelopen (Vissen), maar/en wel thuis of bij familie (huis 4); chaotische toestand, Mady is "zoek". De klassieke benadering geeft het 4de huis evenwel - in verband met verdwenen/vermiste personen - de betekenis van het "graf", het "einde", "onder de grond". Vissen als waterteken kan verwijzen naar een comfortabele gezellige omgeving, óf naar (fysiek) water. Gezien de context lijkt de 1ste optie niet echt realistisch... Dus: Mady bevindt zich ondergronds (of is verborgen) in water(ige omgeving). Geen goed nieuws...
Mars in Vissen wordt beheerst door Jupiter; Jupiter als heer 1 is de ouder die de politie gebeld heeft, maar als heer 4 (Vissen op cusp 4) ook het einde, het graf. Fini. Geen goed nieuws...
Het ziet er nog slechter uit bij de vaststelling dat Mars niet alleen aanduider van Mady is, maar ook van geheime of verborgen vijanden, het verborgene (Mars heerst ook over Schorpioen op 12)...
Het wordt nog grimmiger bij de vaststelling dat Mars ook aanduider is van de dood: neem heer 5 als aanduider van Mady: Mars. 8 huizen verder is het huis van de (mogelijke) dood van het kind, en dat wordt dus het 12de van de originele kaart, met Schorpioen op de cusp dus opnieuw Mars als heerser. Aanduider kind = aanduider dood: niet goed...
Maar bij kwesties rondom dood, moet je natuurlijk naar verdere bevestiging zoeken. Dat betekent dat ook het ororspronkelijke huis 8, pertinent moet meespelen. Kreeft staat op 8, dus Maan is heerser en net boven de oostelijke horizon verschenen: de dood is "aanwezig" (Maan heer 8 op ascendant), en ...verborgen (Maan staat op 29° Schorpioen op 4° boven de asc (in huis 12, technisch) maar ook in verschillend teken van asc (=Sagitarius), dus de Maan werkt uit in 12. Bovendien is deze Maan VOC ("void of course": maakt geen aspecten meer alvorens in volgend teken te komen). Daar de Maan altijd mede-aanduider is van de 'flow-of-events', betekent dit dat "er niets van komt". Er komt geen duidelijkheid, er komt geen hard bewijs, heel de situatie culmineert in "not enough data"...

Let's stretch things a bit:
cusp 5 (kinderen, Mady) op 18 Ram, staat via antiscion (spiegelpunt) conjunct de zuidelijke maansknoop op 13 Virgo: negatief, vermindering, verlies, no grip. Er komt geen greep op de zaak. Net als de VOC-Maan weergeeft: er komt niets van, het blijft onopgelost...
Mars heer 5 (=Mady) staat via antiscion conjunct Vindemiatrix (9° Libra), vaste ster met betekenis van weduwe/weduwnaar, verlies, scheiding.
Arabisch Punt vr Dood ( asc + cusp8 - Maan) staat op 5°Kreeft. De Maan als dispositor van dit pars op de asc. versterkt alleen maar het vermoeden dat Mady niet meer onder de levenden is...
Arabisch Punt vr Ongevallen (asc + Sat - Mars) staat op 0°Stier. Valt bijna midden in huis 5 (Mady); dispositor Venus in 7. Venus is hr 6 en hr 11 in deze kaart: bedienden, ondergeschikten, werknemers (6) en/of vrienden/sociale contacten (11).

Gezien de recente ontwikkelingen in deze zaak (we schrijven 11-9-07, daags na nieuws over DNA=sporen van Mady in de gehuurde auto), moést een ouder betrokken zijn bij/verantwoordelijk zijn voor, het verdwijnen van Mady, dan wijst de hemelkaart eerder de vader aan dan de moeder.
Deze hypotetische stelling (hypotetisch omdat astrologie - laat staan uurhoekastrologie - niet aanvaard wordt als kennisgevingsgebied in onze moderne technologische westerse cultuur), wijst - in de VOOR-onderstelling dat een der ouders schuldig zou zijn aan... - eerder in de richting van de vader, dan van de moeder.
De noordelijke Maansknoop conjunct IC (en dus zuidelijke MK conjunct MC) versterken dit thema ("maak werk van de vader/huis/thuis/familie").
Maar... (je weet toch al dat dit geen simpele zaak is, toch?), daar de MK een punt is en geen planeet, moet 'ie misschien wel in 3 gerekend worden, en dan wijst de Pijl naar: broers, zussen, buren...
Vlak voordat ik dit schrijf, gebeurt er een Eclips exact op 18° Virgo: in 10 en conjunct MC van deze "event"horoscoop, en exact vierkant Jupiter hr1 in 1... Nieuws/verheldering op komst! En snel!
(tenzij de eclips letterlijk een verduistering betekent... raaraa, oeioei...)

Erg benieuwd hoe dit uitwerkt..., en met oprecht medeleven voor de betrokkenen.